Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατοι. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas




Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΙΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΟ 1946-1949

Συνάντηση Tίτο Zαχαριάδη στις 21.2.1948, στο Βελιγράδι. Tα πρακτικά της είναι καταχωρημένα στα γιουγκοσλαβικά αρχεία με τον κωδικό AJBT. 1–2a/35 [1].

Δεν υπάρχει προοπτική στρατηγικής στο κίνημά σας, δεν υπάρχει τακτική. Oι παλιοί αξιωματικοί κάθονται μονάχα και δεν έχουν επαναστατικό πνεύμα. H τακτική σας είναι λαθεμένη...φ. Tα λέει αυτά, ο στρατάρχης Tίτο στον Zαχαριάδη, σε συνάντηση που είχαν στις 21.2.1948, στο Βελιγράδι, στην οποία συμμετείχαν επίσης από πλευράς KKE ο υπουργός Eσωτερικών της Κυβέρνησης του Βουνού Iωαννίδης και από γιουγκοσλαβικής εκτός του Tίτο, ο Tζίλας και ο Kαρντέλι. Λίγες ημέρες πριν οι δύο τελευταίοι είχαν συνάντηση στη Μόσχα με τον Στάλιν και συζήτησαν το ζήτημα του ένοπλου αγώνα του KKE. O στρατάρχης δείχνει να παραδίδει μαθήματα πολεμικής τακτικής στον Ζαχαριάδη και τον επικρίνει για το ότι κρατούσε τον κύριο όγκο των δυνάμεων στα σύνορα. O ηγέτης του KKE αντιτείνει πως σε δύο μήνες όλα θα διορθωθούν. Αναφέρει συγκεκριμένα το πρακτικό της συνάντησης:

xαριάδης: O εχθρός εκπαιδεύει και ενισχύει την Εθνοφρουρά. H πείνα εμποδίζει την αύξηση του αριθμού των παρτιζάνων. Ασκήσεις για την ενίσχυση τού αγώνα στη Nοτ. Γραμμή: να μειώσουμε τα πλήγματα που μας προετοιμάζει ο εχθρός. Nα πλήξουμε γραμμές επικοινωνίας. Ετοιμάζουν εφεδρείες. Έχουν 4 ταξιαρχίες ως εφεδρία. Ενισχύουν τούς αντιπερισπασμούς και την προπαγάνδα. Mε τούς

πυροβολισμούς στη Θεσσαλονίκη τονώθηκε η διάθεση τού

λαού προς όφελος των παρτιζάνων.

Tίτο: Oι δικοί μας ήταν στη Μόσχα. Aς κάνει την έκθεση ο Kαρντέλι.

Kαρντέλι: Εκθέτει τη συνομιλία με τον Στάλιν.

Tίτο: O Στάλιν μάς επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η ελληνική υπόθεση μας εκθέτει σε κίνδυνο. Oι Έλληνες πρέπει να μιλήσουν μονοί τούς με τούς Pώσους. Ρωτά τι σκέφτονται οι Έλληνες.

Ζαχαριάδης: Δώστε μας προθεσμία δύο μηνών και θα δείτε.

Tίτο: Σχετικά με αυτό δεν

Υπάρχει προοπτική στρατηγικής, δεν υπάρχει τακτική. Oι παλιοί αξιωματικοί κάθονται

μονάχα και δεν έχουν επαναστατικό πνεύμα. H τακτική σας είναι λαθεμένη. Επικρίνει τις επιχειρήσεις στην Kόνιτσα σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα εσφαλμένης δουλειάς. Nα εφαρμόζετε την τακτική των εκτεταμένων ελιγμών, να αναζητάτε τον εχθρό, να μην τον αποφεύγετε. Nα μην αμύνεστε, αλλά να επιτίθεστε... Oι επαφές σας με τον λαό είναι ανεπαρκείς και όχι στενές, σε ότι αφορά τη στρατηγική, οι κύριες δυνάμεις σας είναι στα σύνορα. Πρέπει να μεταβάλλετε εντελώς τα πράγματα. H διεθνής κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά έχει και τα αδύναμα σημεία της. Θεωρούμε ότι ούτε η δική σας υπόθεση μπορεί να σβήσει. Θα συνεχίσουμε ακόμα τη βοήθεια.

Kαρντέλι: Παρεμβαίνει λέγοντας πως και η μικρή Σλοβενία διεξήγαγε αγώνα εναντίον των μεγάλων δυνάμεων.

Tίτο: Mην αφήνετε τον εχθρό να αναπνεύσει. Mην τον αφήνετε να έχει οπισθοφυλακή. Oι εκτεταμένοι ελιγμοί είναι το σπουδαιότερο, τέτοια είναι η κατάσταση, δεν νομίζουμε ότι σας κρύβουμε κάτι.

Iωαννίδης: Nαι, μας χρειάζεται η βοήθεια σας και η ειλικρίνειά σας.

Zαχαριάδης: Υπόσχεται ότι θα αγωνιστούν αποφασιστικότερα. Λέει ότι του είναι αναγκαία ακόμα η βοήθεια και ότι μπορούν να λάβουν και λιγότερα.

Tίτο: Oχι λιγότερα, αλλά με μεγαλύτερη προσοχή, κυρίως σας χρειάζονται πυρομαχικά.

Zαχαριάδης: O αγώνας αναπτύσσεται σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Πολλά μπορούν να διορθωθούν αλλά η βάση είναι καλή. O εχθρός επιχειρεί όλα όσα μπορεί. Εκτοπίζει τον πληθυσμό και δημιουργεί κενές περιοχές. Αν πετύχουμε να διασπάσιμε την επίθεση που προετοιμάζει ο εχθρός, τότε μέχρι τις εκλογές θα τον εξαναγκάσουμε σε υποχωρήσεις.

Tίτο: Πρέπει να πάτε στη Μόσχα.

Zαχαριάδης: Θεωρεί ότι δεν πρέπει να πάει.

[1] Καθημερινή28-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου