Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατοι. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas




Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

O ΤΙΤΟ ΕΞΩΠΛΙΖΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1946-1949

«Στρατιωτική βοήθεια είχαμε. Εκεί που υστερούσαμε ήταν το έμψυχο υλικό», δήλωσε στην εφημερίδα Καθημερινή (25-11-1999) ο κ. Πάνος Δημητρίου πολιτικός επίτροπος του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, βοηθός του Βασίλη Μπαρτζώτα. «Υπήρχε αδυναμία να στρατολογήσουμε κόσμο,είτε διότι είχαν εκκενωθεί οι περιοχές κοντά στα πεδία των μαχών, είτε γιατί πολλοί είχαν φύγει στις ανατολικές χώρες. Η υποχρεωτική στρατολογία που επιχειρήθηκε με τις καταλήψεις πόλεων δεν απέδωσε. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας ερχόταν μέσω Γιουγκοσλαβίας, από τις αρχές του 1946 μέχρι τους πρώτους μήνες του 1949. Ο Ζαχαριάδης πάντως και ο Μάρκος είχαν ζητήσει βαριά όπλα, όπως τανκς, αεροπλάνα, βαρύ πυροβολικό, για την εφαρμογή του στρατιωτικού σχεδίου ¨Λίμνες¨. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, την αναγνώριση της ¨Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης¨. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Οι ελπίδες ήταν φρούδες από την στιγμή που οι ΗΠΑ μπήκαν σε αυτό τον Πόλεμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου